Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 11

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 11 : 28-04-2019

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

KGSR 2

Deurne 1

3 - 5

        Robert

3B

Jean Jaures 2

Deurne 2

 3 - 3

 

5E

KGSRL 17

Deurne 3

4 - 0

 

5G

DT Leuven 2

Deurne 4

3 - 1

             Bart

5H

Mol 1

Deurne 5

1 - 3

 

 

 

   

 

Voorbije zondag was het de laatste speelronde in de nationale interclubs. Wij konden in schoonheid de nationale competitie afsluiten met een mooie overwinning :

Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez 2 - Koninklijke Schaakkring Deurne 1 3 – 5 !!

Men zegt wel eens “de laatste loodjes wegen het zwaarst” en dat was echt wel van toepassing de voorbije zondag 28 april 2019. Als geboren Antwerpenaar heb ik altijd erg veel gehouden van mijn geboortestad - het ganse jaar door - maar dan wel behalve op dagen zoals de voorbij zondag. De organisatie van het massa-event ‘de marathon van Antwerpen en The Ten Miles van Antwerpen” zette de stad Antwerpen echt op zijn kop en werkelijk alles, maar dan ook alles moest wijken voor de marathonlopers en recreatieve sporters. Ik zie dat allemaal nog niet zo snel gebeuren voor bvb. een schaaktornooi ... ‘Trop is trop, en genoeg is genoeg‘ zei ooit een beroemd Belgisch politicus en dat gevoel hadden velen met mij de voorbije zondag ... Ik ben zeker niet tegen sportevenementen maar heel der wijken en straten afsluiten voor een loopkoers, dat lijkt mij er ver over. Eén van onze bereidwillige chauffeurs – Daniël Sadkowski - reed 40 minuten rond in Deurne en kon gewoonweg ons thuislokaal Esso niet bereiken om zijn medespelers op te halen. Gelukkig bood een andere reserve-chauffeur – Helmut Froeyman - zich aan om de spelers naar Gent te brengen.

Maar de Stad Antwerpen was niet alleen de schuldige voor de miserie, er mag ook boos gekeken worden naar de kalendermaker van de Belgische schaakbond. Hoe haal je het in het hoofd om 1ste afdeling van de nationale interclubs zijn laatste ronde te laten spelen op 7 april en dan alle andere afdelingen te “verbannen” naar 28 april, gewoon 3 (!) weken later. Dat mag men mij altijd eens keer komen uitleggen, ik begrijp er niets van ... In een nog recent verleden veranderde de Koninklijke Belgische Schaakbond zijn speelkalender wel omdat er in Brussel-hoofdstad een autoloze zondag was in september. Alle tegenstrevers van de Brusselse clubs moesten toen plooien en verplicht van bondswege op een andere zondag spelen. Nu werd er dus gewoonweg geen rekening gehouden met de moeilijkheden in Antwerpen. Maar ja, Antwerpen is blijkbaar Brussel niet. Eerlijk gezegd, ik had zondag toch wat medelijden met de schaakclubs die op bezoek moesten naar een Antwerpse schaakkring, een hele opgave.

De wedstrijd zelf dan : een gelijkspel was de opdracht voor Deurne 1 om de mooie 2° plaats binnen te halen maar toen non-playing captain Robert Schuermans toe kwam in het speellokaal van de Koninklijke Gentse S.R.L. zag hij dat in het tweede team van Gent twee spelers opgenomen waren die het ganse speelseizoen uitkwamen voor het eerste team van Gent. Een domper op ons enthousiasme ... De Koninklijke Gentse S.R.L. was duidelijk niet van plan de punten zo maar cadeau te geven aan Deurne 1. Onze tweede plaats was dus plots opnieuw in gevaar ... Maar zoals al gans het seizoenlang, ons team speelde als blok een mooie wedstrijd.

Op bord 4 speelden de topscores van beide teams tegen elkaar. Jan Van Mechelen speelde een evenwichtige partij maar maakte op zet 12 bijna een afschuwelijke fout (het geplande 12.Pd2 ?? Pxd3 !) . Jan had zijn wit paardje nog vast toen hij zijn nakende blunder nog net op tijd zag afkomen en had nog een andere goede zet te beschikking. Dat mag je geluk noemen maar dit is Jan zeker gegund na zijn sterk interclubseizoen. Een logische remise was het gevolg op zet 19.

Ook een remise op bord 3 bij Daniël Sadkowski. Daniël kreeg een gewezen kampioen van België aan het bord en was een beetje bang voor het openingsrepertoire van zijn tegenstrever. Daniël speelde dan maar één van zijn oudere openingsvarianten en hield de balans mooi in evenwicht. Remise na 19 zetten met zwart, geen slecht resultaat voor Daniël.

En dan nog een derde remise op bord 3 bij Helmut Froeyman. Helmut was niet zo gelukkig met het resultaat maar de partij mag best gezien worden. Het werd een herhaling van een vorig theoretisch duel tussen beide zelfde spelers, blijkbaar zijn beide spelers elkaar meer dan waard.

Tussenstand 1,5 – 1,5 en teamcaptain Robert Schuermans bleek er toch niet gerust in. Maar dan viel de ontmoeting in de definitieve plooi : op bord 7 won Tamer Ismail, net terug uit de jeugdkampioenschappen van België 2019, een scherp opgezette partij. De aanval van Tamer op de damevleugel kwam net iets sneller dan een soortgelijke actie van zijn tegenstrever op de koningsvleugel. Kwaliteitswinst op zet 23 bezegelde het lot van de tegenstrever van Tamer.

En onmiddellijk daarna ook een winstpunt voor Victor Vasilescu op bord 5. Victor kreeg met zwart een geweldige aanval over zich heen, de tegenstrever van Victor kreeg een witte matpion op f6 en teamcaptain Robert Schuermans voelde zich wat ongemakkelijk. Victor had echter verder gezien en pareerde de witte aanval op gepaste wijze. Een mooi stukje “counterschaak” van Victor.

En het kon dus niet meer op : Marcel Van Herck op bord 8 scoorde een derde winstpunt en haalde meteen de match binnen voor Deurne 1. Marcel won al vrij snel een belangrijke pion op zet 12, Marcel speelde het verder zeer energiek en won in de aanval tegen de verzwakte koningsstelling van zijn tegenstrever.

Tussenstand 1,5 – 4,5 in het voordeel van Deurne 1 en matchwinst. Een geruststelling ook voor onze 2 laatste spelers aan de borden. Jan Rooze op bord 1 had dus een heel sterke speler gekregen als tegenstrever. Het werd een moeilijke namiddag voor Jan, zeker ook niet vergeten dat Jan net terug was van een buitenlands schaaktornooi en nog niet volledig gerecupereerd was. Maar Jan is een clubspeler en niet de man om zijn team in de steek te laten. Dat siert Jan, Jan verloor na een zware strijd op zet 50.

Op bord 6 verscheen Pieter Tolk nog eens een keer aan het bord. Pieter had grote ‘schaakhonger’ en er kwam dus een echt spektakelstuk op het schaakbord. In een Benoni-partij kreeg Pieter met wit al snel voordeel. De zwartspeler moest al vlug de zwarte dame op é7 plaatsen en dan weet je het wel als Benoni-speler. Pieter op weg naar een winstpunt, gaf de dame voor 2 torens en drong de zwarte stelling binnen. Maar dan tastte onze speler mis in tijdnood en verloor één van beide torens. Zeer erg en onrechtvaardig maar dat is nu eenmaal schaken. Maar de partij was nog niet voorbij, de tegenstrever van Pieter speelde enkele mindere zetten en kon zijn materieeloverwicht maar moeilijk omzetten tot winst. Pieter bleef alert en gaf de tweede toren tegen een lichtstuk om een blokkade van loper en paard tegen de dame op te bouwen. En de blokkade werkte al vind een computerprogramma misschien toch wel een winstplan in de slotstelling. Dat is voer voor de eindspelspecialisten van de Kon. Gentse en Deurne. Maar wat een schaakpartij !

Eindstand : 3 – 5 ! Hiermee veroverde Deurne 1 een mooie 2° plaats in het eindklassement van afdeling 2B. Wij zijn tweede, slechts op bordpunten geklopt want kampioen Borgerhout 1 ging tijdens de laatste wedstrijd onderuit in Brugge maar had voldoende voorsprong opgebouwd aan bordpunten. Toch een dikke proficiat gewenst aan de buren van S.K. Borgerhout 1 ! In onze afdeling 2B moeten wij afscheid nemen van 2 erg sympathieke ploegen : S.K. Moretus Hoboken 1 degradeert na een moeilijk seizoen, schaakclub Waregem kon degradatie niet ontlopen ondanks nog een mooie grote matchoverwinning tijdens de laatste ontmoeting. Jammer, jammer ...

Topscore in het team van Deurne 1 werd dus Jan Van Mechelen met een mooie score van 8 uit 11 (72,72 %). Proficiat aan sterke Jan ! Jan is wel geen topscore van al de ploegen van Deurne. Topscore van Deurne wordt Roger Bruynseels (Deurne 5) met 7,5 uit 9 (83.33 %), gevolgd door Philippe Lambertz (Deurne 3) met 9/11 (81,81 %) Jef De Meyer (Deurne 5) met 4,5 op 6 (75 %) en Greta Foulon (Deurne 3) met 8 uit 11 (72,72 %). Mooie resultaten van onze dame en drie heren, top !

Het slotwoord van de captain : dikke proficiat aan alle spelers van Deurne 1 en de invallers. Afwezigheden werden tijdig gecommuniceerd aan de teamcaptain, invallers waren steeds snel bereid om een invalbeurt waar te nemen, ook een groot woord van dank aan de bereidwillige chauffeurs van het voorbije seizoen Daniël, Helmut, Semen, Pieter en Marcel. Het is niet altijd evident om als chauffeur de verplaatsing te maken en dan nog een zware schaakpartij te spelen van 4 à 5 uur. Dit mag ook wel eens vermeld worden. Dit alles maakt het leven van een teamcaptain dragelijk. De teamcaptain ligt zeker niet wakker van een gemiste promotie naar 1° afdeling, ik denk dat wij ons erg goed voelen in 2° afdeling van de nationale interclubs, laat de professionals elkaar maar bestrijden in 1° afdeling, zij doen maar. Wij houden het gezellig in 2° afdeling. Bij leven en welzijn tot volgend speelseizoen 2019/2020.

Robert Schuermans,
een zeer opgetogen teamcaptain van Deurne 1.

Addendum :

Een aandachtige lezer van mijn wedstrijdverslagen heeft mij even ingelicht dat ik nog een speler vergeten ben bij de topscores van S.K. Deurne in dit voorbije interclubseizoen 2018/2019. Vandaar een aanvulling ...

De teamcaptain slaat dus hierbij ‘mea culpa’, en ere wie ere toekomt : ons bestuurslid en basisspeler van Deurne 1 Marcel Van Herck zette het voorbije interclubseizoen ook een mooi resultaat neer van 8 uit 10 ! ( 80 % ) op de scoretabel. Daarmee snoept sympathieke Marcel de plaats van topscore in Deurne 1 nipt af van Jan Van Mechelen. Proficiat Marcel. Marcel relativeert zelf zijn mooi resultaat omdat het “maar” op bord 8 was met een lage tpr-rating als gevolg maar dit doet absoluut niet ter zake, er zijn geen gemakkelijke wedstrijden meer in in de nationale schaakcompetitie.

En dan ook nog even vermelden : Marcel Van Herck trad ook 2 keer op als waarnemend teamcaptain bij een wedstrijd op verplaatsing van Deurne 1 toen huidig captain Robert Schuermans met een ander team van Deurne speelde op een andere locatie. Dat is ook niet altijd zo evident en gemakkelijk, Marcel deed dat perfect en dat was een grote zorg minder voor teamcaptain van Deurne 1 Robert Schuermans. Knap gedaan Marcel en hartelijk dank !

Robert.

 


 

   
 
   
 
  Onze laatste interclubafspraak was in Leuven.
Voor KSK Deurne 4 stond er weinig op het spel. Maar Dolle Toren Leuven had nog kans op promotie.
Kapitein Ria moest verstek laten gaan en werd vervangen door Ben.

Schouderophalend en berustend in zijn lot wist Ben me te vertellen dat hij de wet van de sterkste had moeten ondergaan op bord 3.
Vervolgens moest Georges de handdoek in de ring werpen op bord 4 omdat een onafwendbare promotie van een pion dreigde.
Nadien was het mijn beurt om voor de bijl te gaan op bord 1
Vanuit de Reti-opening speelde mijn tegenstander mij mooi in de vernieling.

De eer van KSK Deurne werd tenslotte gered door John op bord 2.
Hij strafte een foutje van zijn tegenstander vakkundig af.

Hiermee zit het seizoen er op. Een beetje een raar seizoen.
Ondanks dat de tijd haar werk doet, blijft de leemte die het overlijden van Ronny met zich mee bracht.