Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 2

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 2 : 07-10-2018

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Wachtebeke 2

Deurne 1

2.5 - 5.5

         Robert

3B

TSM 2

Deurne 2

2.5 - 3.5

5E

St.-Niklaas 3

Deurne 3

1.5 - 2.5

5G

Hoboken 3

Deurne 4

2.5 - 1.5

          

5H

Brussels 5

Deurne 5

0 - 4

 

 

 

 

S.C. De Pluspion Wachtebeke 2 Kon. S.K. Deurne 1  :  2,5  -  5,5   !!

 

In tegenstelling tot onze verwachtingen kwam het team van Wachtebeke 2 iets minder sterk op dan vorige zondag tijdens de openingsronde van de nationale competitie.

 

Nochtans, de wedstrijd begon een beetje ongelukkig voor ons team.  Op bord 1 kreeg Jan Rooze een geweldige aanvalsstelling in zijn handen maar blunderde tot zijn eigen ontzetting in zijn mooie stelling.  Jan kreeg plots een counteraanval over zich heen en moest zich gewonnen geven.  Onmiddellijk dus een achterstand voor Deurne 1 en dan wordt het achtervolgen om gelijk te maken.

 

Marcel Van Herck ( bord 8 ) bracht ons terug op gelijke hoogte, een positioneel sterk gespeelde partij mondde uit in een eindspel met groot voordeel voor Marcel.  Zo iets kan je wel toevertrouwen aan Marcel, onze penningmeester maakte het bovendien nog mooi uit met een kleine leuke combinatie op het einde van het viertoreneindspel.

 

Op bord 2 kwam er bij Helmut Froeyman een evenwichtige partij op het bord.  De Russische opening  van Helmuts tegenstrever leidt gewoonlijk tot stugge moeilijk te manoeuvreren stellingen en het was nu niet anders.  Helmut probeerde het wel even maar echt voordeel kwam er niet uit.  Een terechte remise en een tussenstand van 1,5 1,5 in een gelijk opgaande wedstrijd.

 

Op dat moment kreeg Danil Sadkowski ( bord 3 ) een lastig remise-aanbod op zet 28.  Danil bekeek de overblijvende aan gang zijnde borden, overlegde even met teamcaptain Robert, aarzelde en vertrouwde de andere stellingen niet echt.  Danil speelde met een groot schaakhart verder maar na nog eens 12 zetten moest Danil toch berusten in een gelijkspel na 40 zetten.

 

Maar ondertussen sloeg Jan Van Mechelen op bord 4 toe.  Jan opende de partij met 1) b2-b3  om zijn jonge tegenstrever te dwingen van in het begin van de partij zelfstandig te schaken.  Geen slecht idee overigens, Jan speelde het werkelijk heel sterk, teamcaptain Robert genoot ervan en glimlachte als hij de patronen herkende van n van de beroemde b3-partijen van zijn idool Robert Fischer. Knappe prestatie van onze Jan !

 

Maar de matchoverwinning was bijlange nog niet binnen : op bord 5 speelde Victor Vasilescu iets te geforceerd op aanval met de zwarte stukken.  De koningsstelling van Victor kwam onder druk te staan en even werd er gevreesd voor de goede afloop.  Victor verdedigde zich behoorlijk en wij hadden de indruk dat wit niet echter verder wou aandringen.  Dus remise, maar Victor was eerlijk en niet zo tevreden over zijn prestatie na de partij.

 

Op bord 6 had Semen Minyeyevtsev ook een lastige namiddag.  Na de opening kwam de witte koning een tijdje onder druk te staan maar Semen loste dit wel keurig op, alleen het kostte enorm veel bedenktijd op de klok ... Dus tijdnood, en daar bleek Semen steviger op de schaakbenen te staan dan zijn Nederlandse tegenstrever. Uiteindelijk verscheen er een paardeindspel op het bord waar Semen de vijandelijke pionnen kon veroveren.Een spannende partij ...  Semen bezorgde ons de matchoverwinning en daar kon teamcaptain Robert alleen maar gelukkig om zijn.

 

Teamcaptain Robert Schuermans op bord 7 met zwart was net zoals vorige week opnieuw de laatste aan het wedstrijdbord.  Nochtans, velen in de speelzaal dachten dat Robert snel kopje onder ging gaan in de verschrikkelijk Traxler-variant van het tweepaardenspel. Na 10 zetten had de captain van Deurne als een jong schaakveulen al een toren en loper geofferd ... Twee stukken dat is niet niks maar natuurlijk was er toch wel compensatie.  De tegenstrever van Robert moest uiteindelijk de dame geven maar kreeg hiervoor in ruil twee torens + loper.  Materieel gezien dus een slechte transactie voor Robert maar ... het enige stuk van wit dat ontwikkeld was in de partij bleek ... de koning te zijn. ! Hoe gek en bizar ... Wit probeerde zich los te werken maar dat bleek moeilijk om dit probleem aan het schaakbord zorgvuldig op te lossen.  Een computerprogramma vindt dan na enige tijd wel een verborgen weg om het materieel overwicht tot gelding te brengen. Maar aan het bord groeiden de problemen de witspeler stil aan over het hoofd , Robert veroverde eerst de loper terug en lokte daarna in een eindspel van dame + vrijpion tegen 2 torens de witte koning in een matnet. Op zet 42 zat er plots een mat in 7 zetten in voor zwart en kwam de oude teamcaptain opgelucht van zijn bord.  Een opwindende partij, misschien slecht voor een zwak schaakhart maar wel met een hoge amusementswaarde voor de zwartspeler ...

 

Eindstand  :  2,5 5,5  en hiermee kan Deurne 1 met een gerust gemoed naar de wedstrijd toeleven van ronde 3 op zondag 28 oktober 2018 tegen de sterke buren uit Hoboken van schaakkring Moretus.  Tot dan ...

 

Robert Schuermans,

een opgetogen teamcaptain van Deurne 1.