Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2019 - 2020

Ronde 9 : 08-03-2020

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2A

Deurne 1

KGSRL 2

 4.5 - 3.5

Robert

4A

Deurne 2

Beveren 1

 0.5 - 3.5

 

4H

Deurne 3

Leuven 3

1.5 - 2.5

 

5H

Deurne 4

Beveren 2

0.5 - 3.5

Jef

5K

Deurne 5

Beveren 3

1 - 3

Ria


Een tweede overwinning voor Deurne 1 in de interclubcompetitie :

                               K.S.K. Deurne  1 – Kon. Gentse S.R.L.  2                  4,5 – 3,5  !!

De voorbije zondag 8 maart was het de 9° speelronde van de huidige interclubcompetitie 2019/2020.  Het leek wel een slagveld in ons speellokaal : teamcaptain Robert Schuermans kwam gehavend aan het bord met schaafwonden en een ingepakte linkerhand na een zoveelste valpartij de voorbije vrijdag.  Robert staat slecht op zijn benen, gelukkig nog niet aan het schaakbord.  Erger nog bij Maurice Engelaer in ons tweede team : onze vriendelijke Maurice bood zich aan meer als kickboxer dan als schaker na ook een stevige tuimelpartij de voorbije vrijdag . Even waanden wij ons in karateclub S.K. Deurne i.p.v. de Koninklijke schaakkring van Deurne. 

 Een belangrijke speeldag dus voor Deurne 1 met in acht name van de precaire situatie waarin Deurne 1 zich bevond met een 11° plaats (een degradatieplaats …) in de rangschikking van afdeling 2A.  Enkele basisspelers van Deurne 1 waren wegens verblijf in het buitenland afwezig, de vrees bestond dat Kon. Gentse S.R.L.  2  gezien de belangrijkheid van de wedstrijd wel eens met een erg versterkt team zou op bezoek kunnen komen naar ons Esso-lokaal.  Niets van dit doemscenario : captain Nouri Zouaghi van Gent 2 kwam met zijn basisploeg naar Deurne en speelde het competitiespel eerlijk wat al onze lof en waardering tegenover Gent 2 verdient.  Er zijn andere teams in afdeling 2A van de interclubs die het niet altijd zo nauw nemen met de regels van de fair-play en soms met de meeste gekke ploegopstelling aan de schaakborden verschijnen …

De wedstrijd was een echte thriller, vol met spanning en emoties.  Guy Dugailliez opende op bord 8 de score voor Deurne 1 met een korte remise na 19 zetten.  De slotstelling was alles behalve duidelijk waar Guy 2 lichte stukken had gewonnen tegen toren en 2 pionnen.  Misschien wel een terechte remise …  Maar dan kreeg K.S.K. Deurne 1 twee zware klappen te verwerken : Thierry Penson (bord 4) kreeg een stukoffer over zich heen op zet 20, Thierry verdedigde zich niet al te nauwkeurig  en moest op zet 26 de partij inleveren.  Kort daarna moest Victor Vasilescu op bord 5 ook het volle punt inleveren : een zwakke witte pionnenstructuur  werd Victor fataal, de tegenstrever van Victor speelde de partij foutloos uit … Een tussenstand van 0,5 – 2,5 voor Gent 2 na een uur of drie spel, captain Robert Schuermans zag de zware regenbui al hangen …  Maar dan nam de match plots een heel andere wending : op bord 2 leverde Jan Van Mechelen een waar kunstwerkje af : na een stukoffer van zijn tegenstrever leverde Jan de eigen dame in voor nog enkele lichte stukken en Jan domineerde het verdere verloop van de partij met 4 (!) lichte stukken tegen de vijandelijke dame, het sterke loperpaar van Jan knoopte het matnet dicht.  Echt mooi om na te spelen … Teamcaptain Robert Schuermans (bord 6) volgde het goede voorbeeld en kon zijn voordeel uit de opening omzetten tot winst.  Toen de tegenstrever van Robert een goede kans op gelijkspel liet glippen kon Robert  snel het punt incasseren.  Tamer Ismail  op bord 7 kon daar nog een winstpunt aan toevoegen na een mooi doorgevoerde aanval die uitmondde in een toreneindspel met enkele pluspionnen.  Tamer deed het keurig in het resterende eindspel, mooie techniek.  Zo stonden we dus plots van 2 punten achterstand op een voorsprong met één punt (3,5 – 2,5) maar de resterende 2 partijen stonden niet zo schitterend voor ons team : onze beide spelers stonden een pion achter ….  Daniël Sadkowski op bord 3 had net genoeg tegenspel in een dame-eindspel zodat de tegenstrever van Daniël zelf op  zet 54 een beetje ontgoocheld remise moest aanbieden.  4 – 3 dus voor Deurne 1 en dat betekende al minstens één matchpunt voor ons.  Maar het werd meer : Helmut Froeyman (bord 1) werd onze matchwinnaar door een verloren eindspel  nog te redden.  Voor één keer in deze competitie had Deurne 1 het geluk aan zijn kant : Helmut werd beloond voor zijn hardnekkige weerstand, al had de tegenstrever wel even meegeholpen.  Een erg kostbare overwinning voor Deurne 1 met een nipte 4,5 – 3,5 score, billijker en juister had een 4 – 4 gelijkspel geweest voor onze vrienden van de Kon. Gentse S.R.L. 2.  Maar ja, dat gebeurt nu éénmaal  in het schaken 

Na deze overwinning zijn we terug weg van die akelige 11° degradatieplaats, we staan nu op een 8° plaats maar euforie is nog niet op zijn plaats, we zijn er nog lang niet … A.s. zondag wordt opnieuw belangrijk  als we op bezoek moeten naar Temse, in het verleden een o zo moeilijk te bespelen team voor ons.  We moeten maar in ons zelf blijven geloven.  Wordt vervolgd volgende week …

Robert Schuermans,

Een wat opgeluchte teamcaptain van Deurne 1

Deurne 4 – Beveren 2              0.5 – 3.5                                                          afd. 5H ronde 9

Een slechte dag voor Deurne 4 maar een schitterende dag voor Deurne 1, dat moeten we onthouden van 08/03/2020.

Bord 1: Zet 13 van Rik bleek dit keer echt een ongelukkige zet te zijn. Wit had een paardenmanoeuvre in het hoofd dat totaal fout was. Ook op de dame vleugel rammelde zijn stelling langs alle kanten maar zwart ging daar niet op in. Hij verdiepte zich in die paardensprong van wit. Zwart koos voor het liquideren van het witte paard en indien Rik nu wat alerter was geweest op de damevleugel dan had hij de schade nog kunnen beperken. Averij zou er sowieso geweest zijn maar de waakvlam van de hoop zou dan toch blijven branden. Uiteindelijk doofde Rik zelf de vlam. Rik had echt zijn dagje niet en in zijn partij analyse die hij mij stuurde was hij boos op zichzelf. ’t Ja, dat zijn van die dingen die nu eenmaal kunnen gebeuren.

Bord 2: Mijn tegenstander startte de partij met een Torre-opening, De trage opmars van wit leek lang ongevaarlijk maar na mijn korte rokade begon wit plots een stormloop op mijn koningstelling. Ik kon met mijn ”h pion” een stuk winnen, ofwel een pion als ik de ruilactie anders inzette. Na enig rekenwerk werd het vlug duidelijk dat het om een vergiftigd stuk ging, dus was ik heel blij met de pionwinst. Na de lange rokade van mijn tegenstander lagen mijn aanvalskansen op de damevleugel. Spijtig genoeg gaf ik in al mijn aanvalsdrift mijn pluspion terug en werd het uiteindelijk een billijke remise.

Bord 3: Een verkapte Grünfeld mondde voor Philippe uit in pionverlies en een versplinterde pionnenstructuur. Later in de partij kon wit bij nauwkeurig spel alle nadeel omzetten in series voordeel maar Philippe verzuimde de ingreep uit te voeren. Toegeven, de noodzakelijke ruil was niet voor de hand liggend. Tenslotte belandde wit in een dame eindspel maar met enkele pionnen minder. Zwart stoomde met zijn pluspionnen door richting promotie en winst.

Bord 4: Tot zet 35 speelde Camille een voortreffelijke partij, Hij had een licht voordeel opgebouwd en dacht pionwinst binnen bereik te hebben. Dit draaide echter helemaal anders uit dan verwacht want wit antwoorde met een niet voorziene matdreiging. ’t Werd toren of loper verlies om mat te voorkomen. Volledig van zijn melk werd het nog torenverlies. Zijn tegenstander ontbond nu zijn duivels en er was geen houden meer aan. Ja, wat drie “Drie Duveltjes” al niet kunnen te weeg brengen. Een betere reclame  voor “Duvel” kon de tegenstander van Camille niet maken.

Jef DM.

De negende  ronde  speelden we gezamelijk thuis in ons clubhuis.
Deurne 5 speelde tegen Beveren 3 die juist voor ons in het klassement staan .
Geroge liet zich schaakmat zetten na anderhalf uur spelen .
John won na een wilde partij.
Bart verloor op tijd - zijn vlag viel op de 39ste zet.cDoeme  doeme toch.Niet aan te doen.
Ik speelde  een degelijke partij maar het kon niet baten na 4 uur spelen.
Dus zwaar verlies voor ons ploegske.Al bij al een slechte dag voor Deure in deze  9de   in den Interclub.Vier ploegen verloren zwaar maar toch 1 lichtpuntje :Deurne 1 won  en is voorlopig gered voor de degradatie..Volgende week de 5 ploegen op verplaatsing en dan hopen op betere scores en zekers voor  Deurne 1.
Tot dan .Ria.