Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Augsburg

 

 
   
 

Jan Rooze scoort IM norm in Augsburg

Jan vertelt hoe de norm tot stand kwam en analyseert voor ons 2 partijen :

Ik was de tel kwijt geraakt over het aantal normen die ik met een half punt gemist heb (waarvan de eerste keer in 1975!), maar nu eindelijk toch  roos - op een moment dat ik mijn ambities op dat vlak al opzij gezet had!

Het was de 4e keer dat ik deelnam aan dit invitatietoernooi in het Beierse Augsburg.
De eerste keer was 4 jaar geleden, toen ik er ocharme voorlaatste werd, met enkele remises, maar geen enkele overwinning. Maar gelukkig huldigde de organizator het principe,  iemand na een zwakke prestatie nog een kans te geven, waardoor ik 2 jaar later bijna een IM-norm scoorde, en een vaste klant werd in Augsburg, trouwens een prachtige, keizerlijke stad, en de tweede oudste stad van Duitsland.

Maar dan ineens dit resultaat - ik kan het nog altijd moeilijk geloven.
Maar het moet natuurlijk meezitten in een toernooi, wat in dit geval betekende: een goeie start,  groeiende sympathie van de locale supporters die mij stilaan kennen,  meer en meer zelfvertrouwen  waardoor ik ook minder in tijdnood kwam, toenemend "respect" van mijn tegenstanders, en voor ne keer geen tegenslag! 
Maar tegelijk bleek ik me gedurende 11 opeenvolgende dagen goed te kunnen concentreren,  kon ik mij  telkens behoorlijk voorbereiden op de volgende partij,  en bleef ik eigenlijk het hele toernooi gespaard van vermoeidheid - misschien ook omdat ik, behalve op de slotdag(en hoe!), die enorme Beierse pinten liet staan, en daarin waarschijnlijk de enige was!

In ieder geval was ik bijna emotioneel toen ik na ronde 9, met nog 2 ronden te gaan, al mijn eerste IM-norm binnen had. Niet te geloven eigenlijk, maar ik heb geleerd niet te klagen als het goed gaat!

En dus, met nog 2 ronden voor de boeg, kon ik me zonder enig risico toeleggen op de toernooioverwinning, vooral omdat ik toch al 1,5 punt voorsprong had op de 2 Grootmeesters van het toernooi. 
En zo is het gekomen: een resultaat dat ik waarschijnlijk nooit meer zal herhalen, maar dat ondertussen toch veel plezier doet, zo'n 2 maanden voor mijn 66e !

Als ik nadenk over de onderliggende redenen van dit succes, dan is er natuurlijk de toernooiervaring die ik de laatste 5 jaar heb kunnen opdoen en  het Latijn dat ik heb gestoken in mijn openingskennis, zodat ik vandaag toch een breder en beter openingsrepertorium heb dan voordien. Bovendien was ik, tot een jaar geleden of zo, een senior zonder al te veel ervaring, maar nu voel ik mij stilaan een senior met ervaring, en zo moet dat op mijn leeftijd eigenlijk! Maar afgezien daarvan blijf ik geweldig plezier  beleven aan mijn schaakpartijen en mijn toernooien, en  -om het schoon te zeggen-  blijf ik gecharmeerd door de schoonheid  van het schaakspel, waarvan ik vind dat je die nog meer kunt apprecieren als de tegenstand sterk is!

Maar een zwaluw maakt de lente niet. Voor een IM titel moet je 3 normen halen, en ooit eens de kaap van 2400 ELO hebben bereikt.  Eerlijk gezegd wil ik me daar niet mee bezig houden: we zien wel!

Jan Rooze.