Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

17de  TIPC  Tournoi International du Pays de Charleroi 2018

Ria brengt dagelijks verslag uit van het 17de TIPC dat dit jaar ook het Belgisch Kampioenschap huisvestigt.

Alle info zoals uitslagen , paringen, partijen en live uitzendingen op de tornooiwebsite.

Ria maakte ook de foto's in dit fotoalbum.


Dag 8 : Zaterdag 4 augustus : ronde 9 

Zaterdagmorgen  en weeral de laatste ronde. Vroeg afgesproken aan Berchem station om de trein te nemen om 7 u 14 om tijdig in de speelzaal te zijn in Roux. Roberto en Bart moesten al vroeg uit de veren maar geen probleem we waren goed op tijd.
Jan speelde de laatste ronde niet mee  wegens vertrek op verlof.
Daniel verloor de laatste partij in deze toch zware experten reeks.
Robert  speelde ondermaats vertelde hij na  zijn partij en ook de vermoeidheid begon  parten te spelen in dit zware  tornooi en de warme temperaturen. De voorzitter speelde een mooi tornooi en is best tevreden over  zijn eindstand.
Ik speelde tegen een jong meisje dat al mooie resultaten had behaald op het BK in Blankenberge. Het was een bizarre partij met up en downs. Ik stelde een keer remise voor en dat werd geweigerd. Verschillende  zetten later had ik een vork op Dame en Toren en vroeg het meisje remise en ik speelde gewoon verder. Uiteindelijk  nam ik dan toch de remise aan in toch weer een betere stelling. Effe nog wat doorgespeeld en ik won dan toch de partij : weeral een lesje voor de volgende keer.
Bart won zijn partij maar vond dat zijn tegenstever toch te snel heeft opgegeven. Ik heb daarna met de oude man een babbel gedaan en die was echt moe en de warmte speelde hem  ook parten. Bart speelde een heel mooi en sterk tornooi en komt zekers en vast nog terug naar Roux. 
We hebben de partijen  nagespeeld en meegedaan met de après-schaak en de receptie die altijd wel in orde is. Het zit er weeral op het Tipc 2018.
Ik heb me bangelijk geamuseerd en volgens mij de andere spelers van Deurne ook. Nog eens een dikke proficiat voor de organisatie  en de vriendelijke vrijwilligers van de schaakclub van Charleroi om een hele week ons zo vriendelijk te helpen en te bedienen. Ook nog proficiat aan de Belgische kampioens Mher Hohvannisyan en aan Belgische schaakkampioene Hanne Goosens en haar  IM  norm en aan de  jonge Daniel Darhda voor een.mooie prestatie bij de experten. Bekijk ook eens het fotoalbum van het Tipc 2018 waar we foto's zien van onze schakers tijdens het schaken voor en na de partij en de après - schaak. Tot  de volgende keer en hopelijk volgend jaar terug naar Roux met verschillende spelers van KSK Deurne : het is de moeite waard.

Au revoir.
Ria.

Dag 7 : Vrijdag 3 augustus : ronde 8

Vrijdag voorlaatste dag van het zware maar  leuke tornooi. Wel interessant om nog eens  goede of slechte puntjes te halen.
Roberto  won vrij snel de partij tegen een een op papier toch sterkere tegenstrever.
Robert veegde hem vant bord  - niet moeilijk zijn  tegenstrever was precies aant blitsen had amper 9 min verbruikt op de klok.
Bart speelde toch weer remise tegen een meer geklasseerde elo en  dacht dat hij de winstkansen had laten liggen.
Jan won de  partij en was  nog eens tevreden te winnen.
Mijn tegenstrever was een klein manneke van 9 jaar. Hij speelde goed en ik had  geen zicht op de partij en ook niet te veel inspiratie.
De jongen won verdiend.
Daniel verloor de partij.
Nog effe napraten met een hamburger of  versgemaakte lasagna en richting huiswaarts morgen is het vroeg dag  voor de laatste ronde.

Tot dan.
Ria

Dag 6 : Donderdag 2 augustus : ronde 7

Donderdag en het is zeer warm onderweg naar de speelzaal.
Bart dacht dat hij tegen een ruige gast met tatoeages moest spelen  - volgens Roberto die dat in de snelte had gezien op de profielfoto van de fide. Dus oppassen geblazen en voorzichtig proberen te winnen. Dat deed hij uiteraard  maar zijn tegenstrever was een heel ander type. Bart was niet zo tevreden over  zijn partij : onverdiend gewonnen vond hij.
Ik moest tegen  een Franse vriendelijke jeugspeler en dus weer oppassen geblazen. Het werd een spannende  partij : ik won een stuk en verschillende zetten later won ik nog een toren en mijn tegenstrever legde zijn koning neer.
Roberto speelde tegen een sterkere speler ( nen echte knorrige Hollander) en won de partij.
Jan speelde remise.
Na nog effe de partij van  Roberto na te spelen kreeg ik ondertussen het slechte nieuws van Rudi dat ons lid  Im Ronny Weemaes is overleden.
Dit gaf toch wel een domper op onze scorepunten. Jan bleef nog speciaal om met Robert na te babbelen over de herinerringen aan Ronny.
Daniel verloor zijn partij in de  zware experten reeks.
Al bij al wij  naar het treintje richting Berchem en alle drie met een winstpunt in onze zak.Nog 2 rondes te gaan.
Scoren is plezant maar je ziet het leven is kort. Pluk de dag en geniet ervan.

Ria.

Dag 5 : Woensdag 1 augustus : ronde 6

Woensdag  : de week is weeral half en we zijn al aan de zesde ronde - bijna het einde van het tornooi in het verschiet dus nog proberen enkele puntjes of half puntje binnen te halen.
Maurice heeft het opgegeven in het tornooi van Tipc, de reden weet ik niet.
Bart  speelde niet zo goed in de opening maar de wel wat oudere tegenstander zag een kleinigheid over het hoofd en het eindigde in remise.
Daniel had helemaal niets tegen  zijn sterkere  tegenspeler en verloor terecht de partij.
Robert had een jeugdige tegenstander aan zijn bord. De voorzitter overspeelde zich  in de opening en moest dus zekers bij de pinken blijven. De jonge speler verloor daarna een stuk maar  bleef doorspelen. Toch nog altijd oppassen denkt Robert maar het punt van de winst ging dan toch naar zijne kant.
Ikke speelde weer niet zo goed  na de opening en ik stond na 15 zetten al een pion en kwaliteit achter. Ik ben toch blijven  voort vechten en het had baat want ik won mijn kwaliteit terug. Daarna stond ik nog een stuk voor maar aan de linkse kant van het bord stonden zo  2 vrijpionnen mooi te glunderen. Mijn tegenstander stelde  la nulle voor  en ik heb het aangenomen en ik was toch best tevreden van de partij.
Jan speelde remise - hij had niet veel inspiratie aan het bord. Jan trakteerde nog met een glaasje .....van het een kwam het ander en t' was weer plezant  buiten op 't terras in Roux. Een paar treintjes overgeslagen moet kunnen vind ik.

A demain.  
Ria.

Dag 4 : Dinsdag 31 juli : ronde 5

Dinsdag en weeral de vijfde ronde. Robert en ik en Bart  kwamen aan te tornooizaal en ineens stonden onze supporters er ook.
Guido en Peter en Roger kwamen de spelers van KSK Deurne eens  toejuichen. Hopelijk konden we een mooi resultaat neerzetten.
Jan
was jarig  en speelde remise.
Robert had een vriendelijke jonge man als tegenstander . Robert had het niet zo gemakkelijk om te kunnen winnen want  de zwartspeler had altijd  wel een venijnig tegenzetje. Maar zoals we weten met de jarenlange speelervaring en het ijzeren geduld van Roberto kon hij toch de overwinning binnen strijken .
Ik speelde met wit een een Fransman met toch een 200 tal ELO meer dus geen gemakkelijke opdracht. Na  10 zetten kon  ik een Toren winnen en ik dacht dit klopt hier niet dat is een valletje want ik zag weer zo een waanzinnige mataanval........ Helemaal niet waar maar ik deed een andere zet en mijn tegenstander bekeek me met rare ogen en lachte gewoon . Door mijn eigen fout verloor ik alsnog de partij. Man man man toch morgen beter zekers.
Daniel verloor zijn partij maar was best tevreden want hij heeft goed kunnen meespelen.
Maurice speelde remise maar was helemaal niet tevreden van de partij.
Bart speelde tegen een jong meisje en het  was een heel gesloten partij. Na meer dan 3 uur spelen was er nog altijd geen pion of stuk van het bord. Uiteindelijk won de jonge dame met een mooie schaakmat. Bart was toch wel tevreden van de partijen - hij heeft er veel van opgestoken.
Nog effe wat bijgekletst en dan terug richting Berchem na enkele dagen in Roux te verblijven. Toch tof van het bezoek van de 3 heren.
Morgen weeral de zesde ronde en hopen op puntjes en mooie partijen.

Ria.

Dag 3 : Maandag 30 juli : ronde 3 en 4

Dag 3 : maandag altijd een zware dag met 2 partijen.
Na een stevig ontbijt rijd ik met Bart  en Robert naar de tornooi zaal en proberen we te scoren.
Robert had  een stevige tegenstrever en dus geen gemakkelijke opgave. Het werd een  hevige  en mooie partij  met enkele winstkansen voor onze voorzitter maar het werd remise.
Toch een mooi resultaat.
Jan verloor de partij en was helemaal niet tevreden van zijn spel - slecht gespeeld kan gebeuren.
Maurice verloor ook  zijn partij en zag  de kans om de B reeks te winnen  voorbij vliegen. Bart verloor  maar was wel tevreden van zijn partij.
Maar IKKE  verloor nogmaals - zo slecht spelen ! Ik liet gewoon mijn dame insluiten en stukskers terug in de doos. Straks beter zekers.!!!
Ik had al vrij vroeg gedaan en ging wat wandelen en een terrasje doen en uiteindelijk  kreeg ik een sms van Roberto dat ik bye was ....

Was helemaal niet tevreden : zo een lange dag logement nemen enz  en dan niet kunnen en mogen spelen - plezant is wat anders  toch een minpunt  voor dit tornooi voor mij.
Robert had  de pech  om tegen een clubgenoot te moeten spelen Jan  en hij verloor de partij na toch veel spannende momenten.
Maurice won : zijn tegenstrever pikte een pionneke maar een zet later kon Maurice een stuk nemen - dat was wel wat anders.
Bart verloor nogmaals en was nu echt niet content van zijn partij.
Daniel  verloor de 2 partijen : de 1 ste had hij wel een kans maar het heeft niet mogen zijn en de 2de partij heeft de kleine  naamgenoot van hem verdiend gewonnen.
Dus niet zo  een super dag voor onze spelers van KSK Deurne.
Toch nog  nen goeie apres-schaak tussen mensen van de organisatie en een  grand-maitre  en terug naar het logement. Morgen zijn we weeral over den hellft van het tornooi.

Tot dan.
Ria.Dag 2 ; Zondag 29 juli : ronde 2

Dag 2 hier in Roux en we gaan er weer voor .

Robert had een jeugdige, sterke tegenstrever. Van in de opening speelde onze voorzitter maar
plattekes en er zat niets in zijn spel. Hij stond snel slechter; heeft nog blijven doorspelen
maar het mocht niet baten hij : verloor de partij.
Maurice won zijn partij tegen de jonge tegenstrever van Bart uit de eerste ronde.
Daniel
was best tevreden met zijn remise. Hij heeft er veel denkwerk en tijd ingestoken dus
het was het resultaat waard.
Jan had een schuifpartij en uiteindelijk deed zijn tegenstrever een offer en dat was niet juist.
Dus daar was onze Jan met de pinken bij en hij won de partij.
Ik speelde tegen een heel sympathieke tegenstrever. Mijn opening was heel goed maar daarna
begin ik weer minder goed te spelen en verloor ik weer de partij. Morgen beter zekers ?
Bart zijn tegenstrever wou maar aanvallen en aanvallen maar daarna was de strijdlust over en
Bart kom heel strijdvaardig afmaken. Bart was heel tevreden met zijn resultaat tegen toch
een sterkere speler.

Dan natuurlijk nog effe wat blijven nakletsen en nog effe iets consumeren en iets eten want
we blijven toch logeren. A propos : Robert was met de laatste hamburger weg juist voor mijn
neus.
In het hotel aangekomen nog een slaapmutsje en sloppel iedereen.


Tot schrijfs,
Ria.

 

Dag 1 : Zaterdag  28 juli. Ronde 1.

We zijn er weer !  Het  17de Tipc in Roux waar ineens ook het Belgisch kampioenschap schaken wordt gehouden.
KSK Deurne is aanwezig met 6 schakers waaronder Daniel S.die mee  doet bij de experts.
Mijn start was minder toen ik wou vertrekken om Robert en Bart op te pikken kwam ik tot de ontdekking dat ze mijn kleine zijruit van mijn auto hadden ingeslagen.  Plezant is wat anders.
Door  de hulp van een vriendelijke pomphouder kon ik toch tijdig vertrekken.
Goed op tijd aangekomen werden we weer hartelijk ontvangen door de vriendelijke mensen van de organisatie. Na een  kleine speech van de voorzitter en een minuut stilte voor het onverwacht overlijden van  grootmeester A. Kveinys, die meerdere malen deelnam aan het Tipc  en ook  meermaals  gewonnen heeft.
De partijen konden beginnen en Roberto had  een IM aan zijn bord.
Robert koos voor een zij variant van het Schots vierpaarden spel.
Op een moment vroeg hij remise maar dat werd afgewezen - geen probleem dan spelen we verder. Later  vroeg de tegenstander zelf remise  dus  de partij eindigde op een gelijk spel. Niet slecht voor onze voorzitter.
Jan was helemaal niet tevreden over zijn partij  hij liet zijn eigen vangen door een openingsvalleke waar hij vroeger ook al eens was ingetrapt - doeme doeme toch.
Hij verloor de partij niks aan te doen.
Bart had niets te  vertellen aan  zijn bord zei hij. Ttegen een klein jongetje van 10 jaar en hij verloor  zijn partij na een 20 tal zetten.Volgende keer beter.
Maurice  won zijn  partij vrij gemakkelijk  met een Caro Kann met f4.
Daniel verloor  zijn partij
Ik zelf speelde  een vrij goede partij tegen een jeugdspeler. Na 30 zetten stonde we nog gelijk maar dan in het pionnen eindspel verloor ik een pion en daarna kon ik  een vrijpion niet meer tegenhouden.Toch tevreden van mijn partij.
Na een heel kleine apres-schaak terug richting Flandres.

Tot morgen .
Ria.