Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Charleroi 2019 : BK 2019 - Open Internationaal tornooi 2019

 

Van zaterdag 27 juli 2019 tot en met 3 augustus 2019 was de kleine gemeente Roux uit de regio Charleroi het middelpunt van de schaakactiviteit in België. Niet minder dan 4 schaaktornooien werden georganiseerd door het team van Robert Romanelli en zijn medewerkers. Zonder meer een sterke prestatie.

Het expertentornooi – met als inzet de titel van kampioen van België 2019 – werd reeds voor het derde jaar op rij “noodgedwongen” georganiseerd in Charleroi. Met alle respect voor de mensen in Charleroi, een zielige bedoeling als je het mij vraagt wanneer je weet dat onze Koninklijke Belgische Schaakbond er niet in slaagt om zijn eigen nationaal kampioenschap te organiseren. Als er geen schaakclubs zich aanbieden om de organisatie op zich te nemen dat is het eigenlijk niet meer dan de evidentie zelf dat de nationale schaakbond zelf de organisatie op zich neemt en de handen uit de mouwen steekt. Dus niet zo in België : er wordt dan maar gevraagd aan de mensen van Charleroi om het expertenkampioenschap mee te mogen onderbrengen in de speelzaal van hun traditionele internationaal schaaktornooi. Onze topspelers verdienen eigenlijk beter dan een “gedoogplaats” in een bestaand schaaktornooi. Ook niet vergeten dat zo de modale Belgische schaker zijn open kampioenschap van België dat traditiegetrouw georganiseerd word in de eerste weken van de maand juli al jaren verliest. Heel erg eigenlijk …
Maar er was ook heel mooi nieuws in het expertentornooi : er werd geschiedenis geschreven in dit Belgisch kampioenschap.
De 14-jarige Daniël Dardha werd de jongste kampioen van België ooit ! Met een prima score van 6 op 9 veroverde Daniël zijn eerste Belgische titel bij de senioren : de aanwezige oud-kampioenen van België Gorik Cools, Geert Van der Stricht, Johan Goormachtigh, Robert Schuermans konden slechts met zeer grote bewondering toekijken. Dikke proficiat Daniël !!

In het 18° Open schaaktornooi van Charleroi mocht een record aantal deelnemers van 271 (!) schakers genoteerd worden. Het tornooi werd gespeeld in 3 groepen : A-groep (boven de 1900 Fide-elo, B-groep (boven de 1500 Fide-elo tot 2000 Fide-elo) en de C-groep (lager dan 1600-elo). Zeven spelers van Kon. S.K. Deurne schreven zich oorspronkelijk in voor het tornooi.

Helaas, het schaaktornooi begon onder een slecht gesternte : op de openingsdag – zaterdag 27 juli 2019 - werd er een treinstaking afgekondigd … De gevolgen waren niet te overzien, vele spelers hadden plots problemen om ter plaatse te geraken. Ons gewaardeerd medelid Ria Van Tendeloo werd overstelpt met telefoontjes voor een plaatsje in haar wagen om mee te kunnen rijden : had Ria een autobus gehad, dan had zij makkelijk op die zaterdag een vervoerbedrijf kunnen starten … Zo verloren wij dus bij aanvang van het tornooi reeds ons lid Maurice Engelaer die de verplaatsing niet maakte naar Charleroi.

In de groep A twee spelers van schaakkring Deurne. Jan Van Mechelen scoorde 4,5 uit 8 en werd 33° in de eindrangschikking. Sterke Jan was serieus vermoeid na eerst het open tornooi van Gent te hebben betwist en dan aansluitend het tornooi in Charleroi. Jan verkoos dan ook de laatste partij in Charleroi niet meer te betwisten (vandaar slechts 8 partijen) en dringend rust te zoeken. Guy Dugailliez scoorde 3 uit 9 (62° plaats) en kon echt niet tevreden zijn over zijn verblijf in Charleroi. Het cruciale moment lag in ronde 2 toen sterke Guy een mooi gevoerd eindspel van toren + paard tegen toren + loper liet ontglippen en dan nog bovendien moest verliezen. Een klap waar Guy zich niet kon van herstellen.

In de B-groep drie spelers van schaakkring Deurne. Robert Schuermans werd met zijn 2° hoogste elo al door velen tot favoriet gebombardeerd die het tornooi moest winnen volgens enkele slimmeriken aan de zijkant van de schaakborden. Robert wist wel beter : het was een eerste serieuze test voor de voorzitter van Deurne na zijn dramatisch voorjaar. Robert leverde enkele mooie partijen af waarvan in bijlage eentje bijgevoegd. De laatste partij was er deze keer eentje te veel, een partij waarin hij zijn enige nederlaag kreeg te slikken maar het eindresultaat was toch degelijk voor onze verstrooide ‘Fischer’-professor : 7 uit 9 en een 4° plaats in het eindklassement.
Jan Viaene was onze tweede deelnemer en scoorde 2 uit 5 en een 101° plaats. Slechts 5 partijen zal de aandachtige lezer zich afvragen : Jan moest wegens familieredenen zich uit het schaaktornooi terugtrekken na 5 speelronden. Erg bitter en triest voor Jan maar zijn familie had hem echt nodig …
Onze derde speler in de B-groep was Bart Van Eetvelde. Bart scoorde 4 uit 9 en een 73° plaats in de eindrangschikking.
Maar alle bewondering voor Bart, die al gauw de bijnaam kreeg van “onze avonturier”. Dat begon al op die stakingsdag van de N.M.B.S. : Bart had veel zin om te schaken en ging dus verwoed op zoek naar een trein hier en daar. Bart vond dus een trein en moest dan op zoek met zijn rugzak naar logement in Charleroi. Bart bleef rustig en onverdroten koel tot wanhoop van ons raadslid Ria Van Tendeloo die zo veel kalmte en koelbloedigheid niet kon vatten. Ja Bart, een echte schaker in hart en nieren …

In de C-groep had schaakkring Deurne één deelneemster Ria Van Tendeloo. Voor mij leverde Ria misschien wel de beste prestatie van ons allemaal af. Ria, met haar lage elo, heeft het altijd zeer moeilijk in internationale schaaktornooien. Maar deze keer brak zij de ban en behaalde een mooie 50 % score van 4,5 op 9 en een 46° plaats in het eindklassement. Ria begon wat aarzelend maar ging plots ook al eens een keer een remise-aanbod weigeren van een tegenstrever en kon die partij als nog winnen. Dat was knap en een keerpunt voor Ria in haar nog korte schaakleven. Bovendien kreeg Ria al snel de bijnaam van “moeder De Gans” want zij ontfermde zich als geen ander over de schakers van Deurne. Enkele dagen chauffeur gespeeld, dagelijks een verslagje voor onze webmaster Rudi Knors, regelmatig fotootjes nemen tijdens het tornooi, af en toe een rosé-drankje nemen met Waalse vrienden : ons Ria deed het allemaal en werd daar op handen gedragen in Charleroi. Voorzitter Robert kreeg het dan ook plots erg warm toen sommige Waalse spelers aan Ria vroegen om een jaartje nationale interclubs te spelen bij hen. Voorzitter Robert geraakte helemaal van slag bij dat nieuws maar die snode plannen gingen gelukkig niet door. Eind goed, al goed en weer al eens week in Charleroi om niet snel te vergeten.

Voor de volledigheid, nog eens op een rijtje de winnaars van de 4 schaaktornooien :

- Experten : Daniël Dardha 6 uit 9 ( kampioen van België 2019 )
- Tornooi A : I.G.M. Maxim Lugovsky (Rusland) 7,5 uit 9
- Tornooi B : Daniël Timmermans 7,5 uit 9
- Tornooi C : Clara Van Hille 7 uit 9


Robert Schuermans.


Robert analyseert een mooie aanvalspartij.